Harmonogram

23 lutego 2025 11.00

Dźwięki kuchni dawnej

Brzdęk, szum, syk, plusk, trzask czy bulgotanie to tylko niektóre dźwięki, jakie dobiegały z dawnej kuchni lub czarnej izby, czyli pomieszczenia z paleniskiem do przygotowywania posiłków. Podczas warsztatu za pomocą zmysłu słuchu poznamy dawne sprzęty kuchenne i przeniesiemy się do czasów, w których każdy wiedział, do czego służy firlejka, rzeszoto i sagan. Nie zabraknie kulinarnej praktyki i degustacji własnoręcznie przygotowanych dań!

Bilety:

23 marca 2025 11.00

Zboża na wyciągnięcie dłoni

Zboża, kasze, chleb i produkty z mąki przez stulecia były podstawą ludzkiej diety. Wyciągnijmy dłonie, by dotknąć kłosów pełnych cennych ziaren. W trakcie spotkania wykorzystamy zmysł dotyku i poczujemy na własnej skórze różnice między mąkami i kaszami z żyta, dawnych odmian pszenicy, owsa, jęczmienia, prosa czy gryki. Opowieści z pól, młynów i piekarni zwieńczy rodzinne gotowanie zakończone wspólnym posiłkiem.

Bilety:

27 kwietnia 2025 11.00

Do zobaczenia na łące!

Przenieśmy się do czasów, gdy wiosenna łąka pełniła równie ważą rolę, co spiżarnia. To tam można było odnaleźć pierwsze dziko rosnące rośliny jadalne. Ale żeby je zebrać, trzeba wytężyć wzrok i przyjrzeć im się dokładnie! Podczas spotkania nauczymy się rozpoznawać wybrane gatunki oraz dowiemy się, co wygląd roślin mówił o ich zastosowaniu. Następnie ugotujemy wspólnie dwa dania z wykorzystaniem m.in. własnoręcznie zebranych dzikich przypraw.

Bilety:

19 października 2025 11.00

Smak zapomnianych warzyw i owoców

Jesień to obfitość plonów warzyw i owoców. Podczas warsztatu posmakujemy tych, które najtrudniej spotkać we współczesnym jadłospisie. Jak smakowały cukrowe korzonki, wężymord czy kardy oraz czy dawne owoce były smaczniejsze od dzisiejszych – przekonamy się, smakując i wspólnie gotując według staropolskich receptur.

Bilety:

14 grudnia 2025 11.00

Najcenniejsze zapachy w kuchni

Poznaj zapach królewskich dań i ulubione przyprawy dawnych kuchmistrzów. Niektóre z nich stały się naszym codziennym dodatkiem do posiłków, inne wyszły z kulinarnego użycia i znalazły zastosowanie w perfumiarstwie. Wyjątkowe i intensywne aromaty były nieodłącznym elementem ważnych uroczystości i świąt oraz pełniły wiele zaskakujących funkcji. Pachnące przyprawy będą również tematem przewodnim gotowania i wspólnego posiłku.

Bilety: